Αγαπητοί γονείς, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικό προσωπικό του Γενικού Λυκείου Καλαμπάκας,

Με την ολοκλήρωση του σχολικού έτους 2021-2022 συγγράφηκε η παρακάτω έκθεση με σκοπό την αποτίμηση και τον απολογισμό της φετινής χρονιάς από την αναπληρώτρια ψυχολόγο ΠΕ23 κα Σουβατζή Ελισάβετ, η οποία ανέλαβε υπηρεσία τον Ιανουάριο του 2022 και η παρουσία της στο σχολείο ήταν εβδομαδιαία, κάθε Τρίτη 09:00 με 13:00.

Η δράση της ψυχολόγου αφορούσε ως επί το πλείστον τη διεξαγωγή, πάνω από τριάντα, ατομικών συναντήσεων σε αίθουσα ειδικά διαμορφωμένη από τη διεύθυνση του σχολείου με τους/τις μαθητές/τριες. Η πλειονότητα των μαθητών/τριών ήταν από τα τμήματα της Γ’ τάξης και λιγότεροι από τις τάξεις Α’ και Β’. Οι λόγοι προσέλευσης αφορούσαν κυρίως τη διαχείριση του άγχους των πανελλαδικών εξετάσεων και των εκπαιδευτικών διαδικασιών (διαγωνίσματα, μέθοδοι διαβάσματος, αναβλητικότητα κ.ά.), ενώ άλλοι λόγοι ήταν οι διαπροσωπικές σχέσεις με οικογένεια/συνομηλίκους, επαγγελματικός προσανατολισμός, συναισθηματικές δυσκολίες, ζητήματα σχολικής ζωής κλπ. Πραγματοποιήθηκαν επίσης ενημερωτικές δράσεις σε τμήματα των τριών τάξεων πάνω σε θεματικές που σχετίζονται με ζητήματα νεότητας και εφηβείας (διαχείριση κρίσεων/δύσκολων συναισθημάτων, ακαδημαϊκό άγχος, εξαρτησιογόνες ουσίες, σχέσεις με συνομηλίκους και το άλλο φύλο, ζητήματα διατροφής/εικόνα σώματος κ.ά.). Επιπλέον, εντός του έργου της ψυχολόγου τη φετινή χρονιά ήταν η διεξαγωγή συναντήσεων με γονείς/κηδεμόνες των μαθητών με σκοπό την υποστήριξη και συμβουλευτική καθώς και η συνεργασία με τη διεύθυνση και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, όπως επίσης και με τα αρμόδια ΚΕΔΑΣΥ.

Κλείνοντας, να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο βελτίωσης των υπηρεσιών των ψυχολόγων θα ήταν να υπάρχει παρουσία μόνιμου προσωπικού ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε καθημερινή βάση σε κάθε σχολείο γενικής εκπαίδευσης.

Εκ μέρους της ψυχολόγου,

Σουβατζή Ελισάβετ

Η Διεύθυνση του σχολείου