Στις 31 Οκτωβρίου 2022, οι μαθητές της Β΄Λυκείου συμμετείχαν σε πρόγραμμα που διοργάνωσε το ΚΠΕ Κισάββου – Ελασσόνας. Είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν όμορφες γωνιές του Νομού Λάρισας και να γνωρίσουν την ιστορία τους, ταξιδεύοντας από το χθες στο σήμερα.

Πρώτη στάση ήταν το χωριό Τσαριτσάνη λίγο έξω από την Ελασσόνα. H Τσαριτσάνη άνθισε σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο τους περασμένους αιώνες με αποτέλεσμα να είναι από τις λίγες περιοχές που είχαν οργανωμένο σχολείο από το 17ο αιώνα, για τα παιδιά όχι μόνο της γύρω περιοχής αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Το σχολείο αυτό ονομάστηκε Οικονόμειος Σχολή προς τιμήν του ντόπιου Κων/νου Οικονόμου Εξ Οικονόμων που εκτός από σημαντικός διδάσκαλος της σχολής δώρισε και μεγάλο ποσό για την ανοικοδόμηση του νέου κτιρίου στις αρχές του 19ου αιώνα. Σήμερα λειτουργεί ακόμη σαν “Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Τσαριτσάνης, Κωνσταντίνος Οικονόμου“.

Δεύτερη στάση η Ελασσόνα που εδώ και λίγες δεκαετίες έχει γίνει το κέντρο της περιοχής. Αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου, ο όποιος σε οικονομικό επίπεδο χαρακτηρίζεται και από την μεγάλη κτηνοτροφική δραστηριότητα. Περπατώντας δίπλα στον Ελλασονίτη παραπόταμο του Πηνειού ποταμού , διασχίσαμε το παλιό του πέτρινο γεφύρι το οποίο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση παρά τους αιώνες που κουβαλά στην πλάτη του. Ακολουθώντας ένα μονοπάτι μέσα από πευκόδασος προσεγγίσαμε το όμορφο ιστορικό μοναστήρι της “Παναγίας της Ολυμπιώτισσας“. Στην συνέχεια επισκεφτήκαμε το σύγχρονο κέντρο της πόλης.

Τρίτη και τελευταία στάση η Λάρισα. Με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού του ΚΠΕ Ελασσόνας είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε αρκετά πράγματα για την πόλη που αφορούν τόσο το φυσικό της περιβάλλον όσο και την ιστορία της. Το Πάρκο του Αλκαζάρ με το βοτανικό κήπο του Ιπποκράτη , η παραποτάμιες διαδρομές, τα οθωμανικά κτίσματα και το αρχαίο θέατρο ομορφαίνουν την πολυπληθή πόλη και αναβαθμίζουν το βιοτικό της επίπεδο.