Συνταγές Μεσογειακής διατροφής

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Σουτζουκάκια με ρεβίθια

Υλικά

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα:
4 ντομάτες ξεφλουδισμένες,
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο,
1 σκελίδα σκόρδο,
1/2 κουταλάκι ζάχαρη,
1 φύλλο δάφνης,
1/2 φλιτζάνι κρασί, αλάτι, πιπέρι

Για τα σουτζουκάκια:
1/2 κιλό ρεβίθια
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες
3 σκελίδες σκόρδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 κουταλάκι κύμινο
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
αλάτι, πιπέρι
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Ρίχνετε τα ρεβίθια σε μία λεκάνη με νερό και τα αφήνετε για 6 ώρες. Τα στραγγίζετε, τα ξεπλένετε και τα αλέθετε στο μπλέντερ, χωρίς όμως να λιώσουν. Τα βάζετε σε μια λεκάνη. Προσθέτετε τις ντομάτες τριμμένες, το αλεύρι, το μπέικιν, τα κρεμμύδια, το κύμινο, το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνετε το μείγμα και πλάθετε σουτζουκάκια. Σε ένα τηγάνι βάζετε το λάδι να ζεσταθεί καλά, τα τηγανίζετε και τα βάζετε σε πιατέλα.

Για τη σάλτσα: Βάζετε σε μια κατσαρόλα τις ντομάτες τριμμένες, το λάδι, το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει μια βράση, ρίχνετε τη ζάχαρη, τη δάφνη, το κρασί, λίγο νερό και τα βράζετε για 1/2 ώρα. Προσθέτετε τα σουτζουκάκια, τα βράζετε, μέχρι να δέσει η σάλτσα και τα σερβίρετε.

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Κουνουπίδι στιφάδο

Υλικά

Εκτέλεση

Για 4 άτομα, προετοιμασία:10', ψήσιμο: 35'

1 κιλό κουνουπίδι
1/2 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
1/2 κιλό φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 ντομάτες ξεφλουδισμένες
3 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
2 κουταλιές ξύδι
1 ξύλο κανέλας
5 κόκκους πιπέρι
αλάτι

Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια, τα πλένετε, τα στραγγίζετε και τα σοτάρετε σε μια κατσαρόλα με το λάδι. Προσθέτετε τα σκόρδα, τις ντομάτες τριμμένες, αλάτι, τους κόκκους του πιπεριού, τη δάφνη, την κανέλα, το ξύδι, το δεντρολίβανο και τα σιγοβράζετε.
Καθαρίζετε το κουνουπίδι, το χωρίζετε σε "μπουκετάκια", το πλένετε, το στραγγίζετε και το ρίχνετε στην κατσαρόλα, μαζί με ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό. Τα σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγη σάλτσα.

Αφήνετε να κρυώσει λίγο το στιφάδο και το σερβίρετε σε πιατέλα.

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Σούπα μινεστρόνε

Υλικά

Εκτέλεση

Για 4 άτομα, προετοιμασία: 10', ψήσιμο:35'

1 φλιτζάνι κριθαράκι ψιλό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα σε κύβους
2 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
1 κομμάτι λάχανο ψιλοκομμένο
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη
και τριμμένη
2 ρίζες σπανάκι ψιλοκομμένες
2 κλωνάρια μαϊντανό χοντροκομμένα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζετε τα λαχανικά, τα πλένετε και τα κόβετε. Σοτάρετε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι με το λάδι, ρίχνετε τα λαχανικά, τα ανακατεύετε για λίγο, προσθέτετε χλιαρό νερό και τα σιγοβράζετε.
Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, προσθέτετε το κριθαράκι. Ανακατεύετε, ρίχνετε χλιαρό νερό, λίγο αλάτι και τα βράζετε για 10 λεπτά.

Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, πασπαλίζοντας με πιπέρι.

Προτείνουμε ακόμη: Αν θέλετε τη σούπα πιο ελαφριά, μπορείτε να μην σοτάρετε τα λαχανικά.

 

ΜΑΡΤΙΟΣ
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΡΟΥΛΙ ΚΑΙ ΑΧΛΑΔΙΑ

Υλικά

Εκτέλεση

1 μαρούλι
1 μαρούλι κατσαρό
1/2 ματσάκι ρόκα
2 αχλάδια
4 καρυδόψιχες ολόκληρες
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
αλάτι ,πιπέρι

Για την σος
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξίδι
1/2 κουταλάκι μέλι

1. Καθαρίζετε και τα 2 μαρούλια από τα εξωτερικά φύλλα , τα πλένετε και τα στραγγίζετε. Κόβετε σε χοντρά κομμάτια τα φύλλα από τα μαρούλια, τη ρόκα και τα βάζετε σε μια σαλατιέρα.
2. Καθαρίζετε τα αχλάδια, τα αλείφετε με το χυμό λεμονιού και τα κόβετε σε μικρούς κύβους. Τα προσθέτετε στη σαλάτα και την πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και πιπέρι.
3. Χτυπάτε το λάδι με το ξίδι και το μέλι, περιχύνετε τη σαλάτα, ανακατεύετε και τη σερβίρετε .

 

ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Πρασόπιτα

Υλικά

Εκτέλεση

για 8 άτομα
1 κιλό φύλλο κρούστας
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κιλά πράσα
1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
500 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
1 φλιτζ. τσαγιού πρόβειο κεφαλοτύρι τριμμένο
1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
5 αυγά
30 γρ. φρέσκο βούτυρο
1 κουτ. σούπας σιμιγδάλι
αλάτι, πιπέρι

1. Καθαρίζουμε τα πράσα αφαιρώντας όλα τα πράσινα μέρη τους, τα πλένουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε. Λιώνουμε το βούτυρο, τα σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και στραγγίζουμε.
2. Αναμειγνύουμε τα πράσα, τα τυριά, τον άνηθο, το σιμιγδάλι, το γιαούρτι, τα αυγά χτυπημένα, το αλάτι, το πιπέρι.
3. Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο λιωμένο. Στρώνουμε τέσσερα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα με πινελάκι. Τοποθετούμε τη μισή γέμιση και στη συνέχεια πάνω σ’ αυτή ένα ή δύο φύλλα επίσης βουτυρωμένα. Στρώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και 5 ακόμα φύλλα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν στο ταψί. Ραντίζουμε με βούτυρο και ψήνουμε στους 170 οC για 50 λεπτά.

 

ΜΑΙΟΣ
ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Υλικά

Εκτέλεση

1/2 κιλό κολοκυθάκια
2 κρεμμύδια τριμμένα
1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
λίγα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι κορν φλάουρ
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι

Τρίβετε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη και τα πασπαλίζετε με αλάτι.Το αφήνετε για 5 λεπτά.Τα στραγγίζετε πολύ καλά, τα τοποθετείτε σε ένα μπολ και προσθέτετε τα κρεμμύδια, το μαιντανό, τον άνηθο, τη φρυγανιά, το δυόσμο, το μπέικιν και το κορν φλάουρ.
Ζυμώνετε τα υλικά και πλάθετε στρογγυλούς κεφτέδες. Τους αλευρώνετε και τους στρώνετε σε πιατέλα. Ρίχνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και, αφού κάψει, τους τηγανίζετε λίγους λίγους, μέχρι να ροδίσουν. Τους σερβίρετε σε πιατέλα.

 

ΜΑΙΟΣ
Μπριζόλες με βερίκοκα και κονιάκ

Υλικά

Εκτέλεση

4 μπριζόλες γάλακτος χωρίς κόκαλο
6 βερίκοκα ξερά, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κουταλιές μαιντανό ψιλοκομμένο
1/2 κουταλιά θυμάρι
2 κουταλιές παξιμάδι τριμμένο
2 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλιά μουστάρδα
1/2 κουταλάκι πράσινο πιπέρι σε κόκκους
1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
αλάτι, πιπέρι

Πλένετε τις μπριζόλες και τις στραγγίζετε. Χαράζετε με ένα μαχαίρι μια "τσέπη" σε κάθε μπριζόλα και τις πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Βάζετε σε ένα τηγάνι το μισό λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Προσθέτετε τα βερίκοκα, το μαιντανό, το θυμάρι, το παξιμάδι, το κονιάκ, λίγο αλάτι και τα ανακατεύετε, μέχρι να σοταριστούν και να μαλακώσουν τα βερίκοκα. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Γεμίζετε τις "τσέπες" που σχηματίσατε στις μπριζόλες με το μείγμα και τις κλείνετε με οδοντογλυφίδες. Τοποθετείτε τις μπριζόλες σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Βάζετε στο μπλέντερ τη μουστάρδα, το υπόλοιπο λάδι, το κρασί, λίγο νερό και τα χτυπάτε. Περιχύνετε τις μπριζόλες με το μείγμα και προσθέτετε τους κόκκους πιπεριού. Σκεπάζετε το σκεύος και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά. Αφαιρείτε το καπάκι και ψήνετε τις μπριζόλες για 10 λεπτά ακόμα ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφήνετε λίγο να κρυώσουν, βγάζετε τις οδοντογλυφίδες και τις σερβίρετε σε μια πιατέλα.

 

ΙΟΥΝΙΟΣ
Κέικ με κολοκύθι

Υλικά

Εκτέλεση

3 αυγά
1 κουταλάκι μπέικιν σόδα
2 κούπες ζάχαρη
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κούπα λάδι 1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι βανίλια
1 κουτάλι κανέλα
3 κούπες τριμμένο κολοκύθι
1/2 κουταλάκι ginger
1 κούπα τριμμένα καρύδια
1 κούπα σταφίδες

Χτύπα το λάδι και τη ζάχαρη για 3 λεπτά, προσθέτετε τα αυγά και τη βανίλια. Συνδιάστε το μπέικιν σόδα, πάουντερ, αλάτι, κανέλα και ginger σε 1 μπολ με αλεύρι και ανακατεύστε. Στο λάδι προσθέστε το τριμμένο κολοκύθι και χτυπήστε καλά, προσθέστε τα καρύδια και τις σταφίδες. Ριξτε το μίγμα το αλεύριου μέσα στο μίγμα του λαδιού. Σε ταψί λαδωμένο τοποθετήστε λαδόκολα και μετά προσθέστε το μίγμα. Η κούζινα πρέπει να προθερμασμένη σε 325 βαθμούς, μετά κατεβάστε τη θερμοκρασία στους 200 για 60-65 λεπτά.

 

ΙΟΥΛΙΟΣ
Τραχανόπιτα Αλοννήσου

Υλικά

Εκτέλεση

Για τη γέμιση
400 γρ. γλυκό τραχανά
3 νεροπότηρα νερό
1 λίτρο γάλα
3 μεσαία κρεμμύδια περασμένα στο τρίφτη
300 γραμμ μυζήθρα
4 αυγά
αλάτι
πιπέρι

Υλικά για το φύλλο:
400γρ αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 φλιτζάνι περίπου νερό


1.Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 3 νεροπότηρα νερό, τον τραχανά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μια βράση . Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε και όταν πήξει λίγο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε. Όταν πήξουν καλά τα υλικά, ρίχνουμε στο μείγμα , σβήνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιμένουμε για λίγο να κρυώσει η γέμιση. Συγχρόνως, χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε και αυτά στη γέμιση όσο ανακατεύουμε.
2. Για το φύλλο Αδειάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, με το λάδι και το νερό και ζυμώνουμε με το χέρι.
3. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια, παίρνουμε λίγο από τη ζύμη και ανοίγουμε ένα φύλλο με τον πλάστη, όσο είναι το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Αλείφουμε τον πάτο του ταψιού με λάδι, απλώνουμε το φύλλο. Ρίχνουμε λίγο λάδι στην επιφάνεια του φύλλου. Ανοίγουμε δεύτερο φύλλο, το τοποθετούμε στο ταψί και καλύπτουμε με τη γέμιση που ετοιμάσαμε προηγουμένως. Σκεπάζουμε με ένα τρίτο φύλλο που ανοίγουμε, ρίχνουμε λίγο λάδι και σκεπάζουμε με το 4ο φύλλο που ανοίγουμε.
4. Κόβουμε γύρω γύρω το φύλλο που περισσεύει και το κεντάμε στις άκρες. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο να ψηθεί.

 

ΙΟΥΛΙΟΣ
Παστίτσιο με λαχανικά

Υλικά

Εκτέλεση

1/2 κιλό μακαρόνια χοντρά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κολοκύθια μικρά
3 μελιτζάνες 
2 πιπεριές
1 καρότο
300 γρ. φασολάκια φρέσκα
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κλωνάρια βασιλικό ψιλοκομμένο
5 ντομάτες ξεφλουδισμένες
αλάτι, πιπέρι

ψήσιμο 40 λεπτά

Σοτάρετε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι με το μισό λάδι, προσθέτετε τις ντομάτες τριμμένες και τα σιγοβράζετε.
Κόβετε τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες σε μικρούς κύβους, τις πιπεριές σε μπαστουνάκια, το καρότο σε ροδέλες και τα φασολάκια στη μέση. Ρίχνετε σε ένα τηγάνι το υπόλοιπο λάδι(αφού κρατήσετε μια κουταλιά) και τα σοτάρετε λίγα λίγα. Τα προσθέτετε στην κατσαρόλα μαζί με το μαϊντανό, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Τα σιγοβράζετε, ώσπου να μαλακώσουν λίγο και να μείνουν με λίγη σάλτσα, και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Βράζετε σε κατσαρόλα νερό, ρίχνετε λίγο αλάτι και τα μακαρόνια. Τα βράζετε αλντέντε (να είναι λίγο σκληρά) και τα σουρώνετε. Αλείφετε με λάδι ένα πυρίμαχο σκεύος και τα στρώνετε τα μισά μακαρόνια. Απλώνετε τη μισή σάλτσα, στρώνετε τα υπόλοιπα μακαρόνια και τέλος την υπόλοιπη σάλτσα. Ψήνετε στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά. Αφού κρυώσει λίγο το παστίτσιο, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝΕ ΑΚΟΜΗ.
Για να μην ξεραθούν τα μακαρόνια, καλό είναι να σκεπάσετε το σκεύος και λίγο πριν το βγάλετε από το φούρνο να το ξεσκεπάσετε.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

Υλικά

Εκτέλεση

2 μελιτζάνες φλασκές ή 4 τσακώνικες 
3 κολοκυθάκια
2 πατάτες
2 πιπεριές
5-6 μανιτάρια πλευρώτους
1 ντομάτα
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ρίγανη
Λίγο δενδρολίβανο
Ξίδι βαλσάμικο
Αλάτι

Πλένετε καλά όλα τα λαχανικά, τα καθαρίζετε και τα κόβετε σε φέτες για να ψηθούν όλα ταυτόχρονα. Κόβετε τα καρότα σε λεπτές φέτες επειδή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ψηθόυν.
Βάζετε τα λαχανικά σε ένα σκεύος όλα μαζί, ρίχνετε τη ρίγανη, το δενδρολίβανο, αλάτι, το λάδι, το σκόρδο τριμμένοκαι τα ανακατεύετε καλά. Τα αφήνετε για λίγο να αρωματίστουν και τα ψήνετε σε σχάρα, μέτρια προθερμασμένη, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Τα σβήνετε πάνω στη σχάρα με ελάχιστο ξίδι.

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΣΥΚΑ ΜΕ ΚΡΑΣΙ

Υλικά

Εκτέλεση

1 κιλό σύκα φρέσκα
1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
1 ξύλο κανέλας
2 φλιτζάνια κρασί λευκό, σαμιώτικο
1 1/2 φλιτζάνι νερό

Καθαρίζεται τα σύκα και τα βάζετε σε πιατέλα. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το κρασί, τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τα βράζετε για 8 λεπτά. Προσθέτουμε τα σύκα και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Τα βγάζεται με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε σε πιατέλα. Αφήνεται το σιρόπι να βράσει μέχρι να δέσει. Κατεβάζετε από τη φωτιά και, αφού κρυώσει λίγο, περιχύνετε τα σύκα.

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΟΨΙΧΑ

Υλικά

Εκτέλεση

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές ζάχαρη καστανή
3 κουταλιές κονιάκ
1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα της φόρμας
Για τη γέμιση
1 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα
1/2 φλιτζάνι μαρμελάδα πορτοκάλι
Για το σιρόπι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι νερό

Χτυπάτε στο μπολ του μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει. Ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, λίγο λίγο το αλεύρι με το μπεικιν και τα ζυμώνεται, μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή. Αφήνετε τη ζύμη για 1/2 ώρα. Αλείφετε μια φόρμα για τάρτα Νο 24 με λάδι. Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο και τον στρώνετε στη φόρμα. Βάζετε από πάνω ένα κομμάτι λαδόχαρτο, το καλύπτετε με ρύζι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά Αφαιρείτε το λαδόχαρτο με το ρύζι και συνεχίζετε το ψήσιμο για 5 λεπτά. Αφήνετε την τάρτα να κρυώσει. Βράζετε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Προσθέτετε το μέλι, αφήνετε να πάρει μια βράση το σιρόπι και αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά. Ρίχνετε το σιρόπι λίγο λίγο πάνω στην τάρτα, στρώνετε τη μαρμελάδα και απλώνεται από πάνω την καρυδόψιχα. Αφήνετε να κρυώσει και τη σερβίρετε.

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΑΡΝΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΘΥΜΑΡΙ

Υλικά

Εκτέλεση

* 1 κιλό αρνί (μπούτι)
* 8 μικρά κλαράκια δενδρολίβανο
* 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
* 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
* 1 κουταλιά θυμάρι
* 2 ντοματάκια ψιλοκομμένα
* αλάτι, πιπέρι

Πλένετε το κρέας, το στραγγίζετε και το πασπαλίζετε με το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Το τρυπάτε με τα κλαράκια δενδρολιβάνου και το βάζετε σε ένα ταψί. Ρίχνετε το λάδι, το κρασί, τα ντοματάκια, και το ψήνετε σκεπασμένο με λαδόχαρτο, στους 200 βαθμούς για 1/2 ώρα. Στη διάρκεια του ψησίματος, ρίχνετε λίγο νερό και αλείφετε το κρέας με τη σάλτσα από το ταψί. Βγάζετε το λαδόχαρτο και αφήνετε το κρέας στο φούρνο, μέχρι να πάρει χρώμα και να μαλακώσει. Κόβετε το κρέας σε μερίδες, το σερβίρετε σε μια πιατέλα και το περιχύνετε με τη σάλτσα του.

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΦΙΛΕΤΟ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ

Υλικά

Εκτέλεση

* 1 κιλό φιλέτο γαλοπούλας
* 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
* 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
* 1/2 κουταλιά θυμάρι
* 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
* 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 4 ντομάτες ξεφλουδισμένες
* 100 γρ. κεφαλογραβιέρα κομμένη σε μικρούς κύβους
* αλάτι, πιπέρι

Πλένετε τα φιλέτα και τα στραγγίζετε καλά. Τα αλείφετε με λίγο λάδι, λίγο κρασί, τα πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και τα αφήνετε σε μια πιατέλα 1/2 ώρα. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι(αφού κρατήσετε μια κουταλιά) και σοτάρετε το κρεμμύδι. Ρίχνετε το υπόλοιπο κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί και προσθέτετε την πιπεριά και τις ντομάτες τριμμένες. Βράζετε τη σαλάτα ρίχνοντας αλάτι και πιπέρι. Βάζετε λίγο λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε τα φιλέτα. Τα στρώνετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και προσθέτετε τη σαλάτα και την κεφαλογραβιέρα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Αφού κρυώσει λίγο η γαλοπούλα τις σερβίρετε σε πιατέλα.

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
ΜΗΛΑ ΨΗΤΑ

Υλικά

Εκτέλεση

* 6 μήλα
* 2 κουταλιές μέλι
* 3 κουταλιές μαρμελάδα μήλου
* 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
* 3 κουταλιές κονιάκ
* 2 βερίκοκα ξερά ψιλοκομμένα
* 2 δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
* 2 κουταλιές κουκουνάρια
* 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
* 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
* 1 κουταλιά τζίντζερ
* λίγη κανέλα τριμμένη
* λίγη ζάχαρη

Πλένετε καλά τα μήλα και τα καθαρίζετε ως τη μέση. Τα ραντίζετε με το χυμό λεμονιού. Με το ειδικό εργαλείο τα ανοίγετε στο κέντρο και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Τα τοποθετείτε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Σε ένα τηγάνι βράζετε σε χαμηλή φωτιά τη μαρμελάδα, το κονιάκ, το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού, ώσπου να λιώσουν. Προσθέτετε τα κουκουνάρια, την καρυδόψιχα, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, το τζίντζερ και την κανέλα. Γεμίζετε τα μήλα με το μείγμα και τα πασπαλίζετε με τη λίγη ζάχαρη. Σκεπάζετε το σκεύος και τα ψήνετε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσουν και τα σερβίρετε.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΜΕ ΡΟΚΑ

Υλικά

Εκτέλεση

* 4-5 παντζάρια
* 2 μήλα
* 5-6 κρεμμυδάκια χλωρά
* 1 χεριά ρόκα
* 1 μικρό μαρούλι
*1/2ποτηράκι του κρασιού μπαλσάμικο
* 1/2 ποτηράκι του κρασιού λάδι
* χυμό από ένα ζουμερό πορτοκάλι
* 1 κουταλιά της σούπας μέλι
* δυόσμο
* αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζουμε τα παντζάρια μας και τα τυλίγουμε σε ένα αλουμινόχαρτο. Τα ψήνουμε για μια ωρίτσα στο φούρνο( όχι πάνω από τους 180 βαθμούς)τα βγάζουμε και τα ξεφλουδίζουμε. Μετά τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια ή αν προτιμάτε σε στρόγγυλες φετούλες. Αναλόγως πως θα κόψουμε τα παντζάρια μας, κόβουμε και τα μήλα. Κατόπιν ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τη ρόκα και το μαρούλι μας. Σε ένα γυάλινο μπόλ στρώνουμε μια βάση με το μαρούλι, τη ρόκα και τα κρεμμυδάκια, από πάνω τις φέτες των παντζαριών και από πάνω τα μήλα μας. Μην είστε βιαστικοί! Η σαλάτα θέλει και τη σάλτσα της. Την ετοιμάζουμε λοιπόν, χτυπώντας δυνατά-κατά προτίμηση σε σέικερ- το ξυδάκι, το χυμό του πορτοκαλιού, το μέλι και το λαδάκι μας. Περιχύνουμε τη σαλάτα και αν θέλουμε τη γαρνίρουμε και την αρωματίζουμε με δυόσμο. 

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Σούπα μανιταριών

Υλικά

Εκτέλεση

1/2 κιλό μανιτάρια φρέσκα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές κρασί κόκκινο
8 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
2 κουταλιές μα'ι'ντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι λευκό

Πλένετε τα μανιτάρια,τα στραγγίζετε καλά και τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το λάδι,σοτάρετε το κρεμμύδι και ρίχνετε τα μανιτάρια.Ανακατεύετε και τα σβήνετε με το κρασί.
Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, το ζωμό και τα βράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Σερβίρετε τη σούπα γαρνίροντας τη με μαϊντανό.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν θέλετε η σούπα να γίνει βελουτέ, μπορείτε να τη "δέσετε",πριν την κατεβάσετε από τη φωτιά, με μισό κουταλάκι κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό.

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Κέικ με χυμό πορτοκαλιού

Υλικά

Εκτέλεση

2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα τριμμένη
1/2 φλιτζάνι φουντούκια τριμμένα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέικiν πάουτερ
3 κουταλιές ρούμι
1 κουταλιά ελαιόλαδο για το άλειμμα της φόρμας
ζάχαρη άχνη

Χτυπάτε στο μπολ του μίξερ το λαδί με τη ζάχαρη ώσπου να λιώσει. Ρίχνετε το ρούμι, το χυμό πορτοκαλιού, την αμυγδαλόψιχα, το φουντούκι και λίγο λίγο το αλεύρι με το
μπεικιν (αφού κρατήσετε μια κουταλιά αλεύρι).
Αλείφετε μια φόρμα μακρόστενη με λίγο λάδι, πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και στρώνετε το μίγμα.
Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς
για 45 λεπτά. Αφήνετε λίγο να κρυώσει το κέικ, το ξεφορμάρετε σε μια πιατέλα και το πασπαλίζεστε με ζάχαρη άχνη.

Προτείνουμε ακόμη:
Μπορείτε να σερβίρετε το κέικ με σος πορτοκαλιού. Για να τη φτιάξετε, βράζετε ένα φλιτζάνι μαρμελάδα πορτοκάλι
μαζί με μισό φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού για τρία λεπτά.